BEELDDENKEN? (2012)

kindinbeeld2

De nacht na de uitslag van de WISC-III test doe ik bijna geen oog dicht. Ben even helemaal murw geslagen en dat ik de wijzers van de klok elk uur heb zien passeren werkt ook niet mee aan een uitgerust gevoel.

Op het werk hebben mijn collega’s direct door dat er iets is. We werken al zo lang met elkaar dat we aan een half woord genoeg hebben.

De deuren worden gesloten en in de veilige ruimte met collega’s die het beste met elkaar voor hebben, begin ik mijn verhaal. De emoties komen al snel naar boven . Dat is goed; ik mag huilen, ik mag boos zijn, ik mag mijn twijfels uiten.

Mijn vier collega’s luisteren. Laten me uitpraten en stellen nog geen vragen. Ze schrikken zichtbaar wanneer ik ben aanbeland bij de uitslag van de WISC-III test.

‘Weet je’, roep ik vertwijfeld uit, ‘misschien ziet elke moeder wel dat haar kind slimmer is dan het in werkelijkheid is, maar dat is niet mijn punt. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat er veel meer in Tijs zit dan er uit komt. Vind je het gek dat hij zijn opdrachten snel af wilde hebben omdat hij zijn vriendjes zag voetballen buiten? Wie zegt mij dat een bepaalde volgorde in plaatjes ordenen de juiste is? Waarom zou een andere volgorde ook niet logisch zijn? Ze weten dat Tijs moeite heeft met informatie opslaan. Waarom proberen ze dan niet de informatie op een iets andere manier te geven, zodat hij het wel snapt? Waarom keurt men zijn zelfbedachte woorden af en wordt dit niet gezien als vindingrijkheid?’

Het is goed dat ik boos ben en mijn frustratie kwijt kan.  Ondertussen gaat de mond van Jolanda steeds verder open van verbazing. Wanneer ik een slokje water neem en mijn neus snuit, vraagt ze aan mij of ze me iets mag vertellen. Mijn hoofd bonkt ondertussen zo hard, dat ik stiletjes hoop dat ze wel iets zinnigs te vertellen heeft.

‘Dit is zo toevallig’,begint Jolanda. ‘Twee dagen geleden had ik een barbecue van CWT. Ik kwam in gesprek met een collega, Maarten Smit, die vol passie vertelde over beelddenken. Heb je daar ooit van gehoord?’

Ik schud mijn hoofd, sta er op dit moment ook niet echt open voor, want wat heeft dat met Tijs te maken? Maar ik voel dat ze haar verhaal graag kwijt wil.

‘Maarten Smit is zelf beelddenker en heeft naast zijn werk bij CWT een praktijk opgericht om beelddenkers te helpen.  Hij vertelde zo vol passie over beelddenken . Ik hing echt aan zijn lippen.’

Ik kan het beeld van een hangende Jolanda aan de lippen van Maarten niet onderdrukken en voel me iets vrolijker worden.

‘Weet je dat ik heel veel herken in Tijs wat jij mij vertelde?’ gaat Jolanda verder.

‘Weet je dat beelddenkers in beelden denken, heel veel beelden per seconde? Tijs zegt toch ook vaak dat ie zo’n vol hoofd heeft?  Beelddenkers kunnen niet zoveel met woorden als plus, min, meer, minder, boven, onder. Dat hoor ik jou toch ook vaak zeggen?  Volgens Maarten zijn er veel meer beelddenkers dan we beseffen’.

Ik hoor haar verhaal aan. Weet niet goed wat ik er van denken moet, maar één ding weet ik wel. Ik ben ervan overtuigd dat je open moet staan voor iets wat op je pad komt, van iets wat iemand  die het beste met je voor heeft je aanreikt. Het is té toevallig dat Jolanda met dit verhaal komt omdat ze een gepassioneerde beelddenker is tegengekomen. Ik schrijf de naam ‘Maarten Smit’ op een post it en wil het wel een kans geven.

De hele dag op het werk is mijn concentratie ver te zoeken. Mijn collega’s houden hier rekening mee en laten me met rust. ’s Middags googel ik de naam ‘Maarten Smit’. Ik kom al snel op zijn site beelddenker.com terecht. Ik vind het maar vaag en kom er niet achter wat nou beelddenken is. (sorry Maarten!). Deze site lijkt me meer voor gevorderden. Mensen die zich al ingelezen hebben en al veel verder zijn in hun zoektocht naar beelddenken.

Ik zoek verder en kom op een, voor mij als beginneling, duidelijker site terecht: www.ikleerinbeelden.nl  Deze site heeft een test met 20 vragen. Wat herken ik Tijs in deze test! Zou hij dan inderdaad beelddenker kunnen zijn? s ‘Avonds laat ik mijn man de test zien. Hij is veel terughoudender, al herkent hij Tijs ook in bijna alle vragen. Hij wil eerst meer informatie over dit onderwerp. Op dat moment neem ik een besluit. Ik ga er voor zorgen dat ik zoveel mogelijk informatie verzamel over beelddenken. Ik ga me dit onderwerp eigen maken, want mijn gevoel zegt me dat we misschien wel op de juiste koers zitten. Ik ben Jolanda eeuwig dankbaar dat ze op de juiste plek, de juiste man sprak, écht luisterde naar zijn verhaal en met zijn verhaal mij heeft geprikkeld. En met de site van Maarten Smit? Toen ik mezelf  van  beginneling naar gevorderde heb gepromoveerd, is dat helemaal goed gekomen!

2 gedachtes over “BEELDDENKEN? (2012)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s