Terugblik ‘Focus-groep 5′(2014)

kleine logo-zonder-tekst

Lezers vragen regelmatig aan mij hoe het op dit moment met Tijs gaat. Met vallen en opstaan heeft Tijs geaccepteerd dat hij ‘anders’ denkt en leert en is daar nu ook trots op. Vooral het afgelopen schooljaar (groep 7) heeft hij hele grote sprongen gemaakt: met rekenen, spelling en logica.

In de zomerperiode zal ik geen nieuwe blogs plaatsen, maar terugblikken op een aantal bijzondere, emotionele, grappige of cruciale momenten.

Volgens veel lezers was ‘Focus’ toch echt wel de grappigste blog. Moeders van visueel ingestelde kinderen herkenden hun chaotisch denkend kind in mijn zoon. Het niet kunnen focussen op het hier en nu en met de gedachten al veel verder zijn, zoals in dit geval bij de konijnen die pas vier dagen later zouden arriveren. Het snel afgeleid zijn: een doos dat wegwaait, de buurman die over de schutting kijkt. Alle moertjes en schroefjes die mijn kind toen geordend in zijn hand had, lagen in één seconde chaotisch in het gras. Achteraf was het in elkaar zetten van het konijnenhok eigenlijk best hilarisch.

Ook het verschil van handelen tussen zijn beste vriendje Olav en Tijs komt duidelijk naar voren. Olav die geconcentreerd een taak afmaakt, terwijl Tijs als een pingpong bal van hot naar her vliegt en door elk geluidje afgeleid wordt.

Wat mij het meest getroffen heeft, is het begrip van zijn vriendje Olav. Vanaf groep 1 zijn ze vriendjes. Twee totaal verschillende kinderen die elkaar begrijpen, aanvullen en accepteren zoals ze zijn.

Binky en Bella worden nog altijd heel goed verzorgd door Tijs. In weer en wind staat hij ’s morgens bij het konijnenhok om ze eten, drinken en aandacht te geven. Ook het verschonen van het hok doet hij zonder morren. De konijntjes zijn tam en super nieuwsgierig. Op hun achterpoten staan ze hun baasje op te wachten als hij de achterdeur opent en zijn konijntjes roept.

Tot slot lukt het Tijs steeds vaker om zich te focussen op het hier en nu. Hij schiet minder vaak in de pingpong bal houding. Dankzij een goede oefening van Maarten Smit (coach beelddenken) lukt het hem steeds vaker om niet overal direct op te reageren. Het ‘goh moment’. Dit woord wordt heel regelmatig door mij gebruikt. Wel grappig dat mijn kind, inmiddels twaalf jaar, laatst mij terecht wees door even fijntjes op te merken dat ik wel heel snel op de kast zat en misschien het ‘goh momentje’ even moest gebruiken.

Ik hoop op nog vele mooie, bijzondere verhalen van mijn kind dat beelddenker is. Reacties zijn zoals altijd enorm welkom. Want elke reactie die ik krijg is voor mij een steen om de grote brug te bouwen tussen beelddenkers, de ouders en het onderwijs!

 

Aimee Pijl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s