Wennen in groep 7 (2015)

beelddenken

 

In de eerste schoolweek van groep 7 loop ik twee keer mee naar school. Ik wil kennismaken met beide juffen die Tijs dit jaar onder hun hoede krijgen.

Juf A. werkt de meeste dagen. Ze laat weten dat ze op de hoogte is dat Tijs anders leert en stelt meteen voor om over een paar weken bij elkaar te gaan zitten omdat ze meer wil weten en open staat voor tips over beelddenken. Bij juf A. heb ik direct een prettig gevoel en weet instinctief dat ze de leerstof bij Tijs op de juiste manier zal proberen aan te reiken.

Juf B. is ouder dan Juf A. en heeft al vele jaren ervaring voor de klas. Ze weet precies hoe ze met kinderen zoals Tijs en met bepaalde (lastige) situaties om moet gaan. Het komt helemaal goed met Tijs probeert ze al mijn zorgen weg te wuiven. Op dat moment, bij de deur, begint er direct iets te ‘zeuren’ in mijn onderbuik. Ik voel dat juf B. minder open staat voor een betrokken ouder die haar wat tips kan geven en kan uitleggen hoe haarvisueel ingesteld kind de lesstof het beste aangereikt kan krijgen. Haar lichaamshouding en een muurtje van gepaste afstand is mij niet ontgaan.

Ik ben benieuwd hoe mijn hoog sensitieve kind de twee juffen ervaart en of hij een voorkeur heeft voor één van de juffen.

Tijs moet erg wennen aan de volle klas, maar gelukkig hoeft er niemand op het dak te zitten. ( koude douche)

Ik merk dat hij moeier is dan anders. Een aantal kinderen zijn hun grenzen aan het verkennen én bij de nieuwe juffen én bij de kinderen, want sommige haantjes moeten natuurlijk wel de haantjes blijven. Dit leidt tot best veel onrust en ruzie in de groep. Waardoor de stemmen van de juffen regelmatig worden verheft. Tijs baalt hier onwijs van, gaat ruzie en herrie zo veel mogelijk uit de weg.

Het valt me al snel op dat Tijs met meer verhalen en vrolijker thuis komt op de dagen dat juf A. les geeft. Vaak verpakt ze lesstof in leuke spelletjes. Juf B. is strenger en serieuzer.

Ik leg Tijs uit dat de ene juf niet beter les geeft dan de ander. Dat de ene juf niet aardiger is dan de ander. Ik probeer mijn kind duidelijk te maken dat elk persoon anders denkt en reageert. En dat hij, als hoog sensitief persoon, altijd een duidelijk gevoel zal hebben bij degene die voor hem staat. Bij de één zal hij zich direct veilig en prettig voelen en bij de ander zal dit minder het geval zijn. Daar moet hij mee proberen om te gaan.

Een moeilijk gesprek, want mijn kind wil gewoon een leuke, gezellige en prettige tijd op school.

Mijn gevoel van onrust (een klas van 20 kinderen naar 29 kinderen) is nog steeds aanwezig. Groep 7 schijnt het moeilijkste jaar te zijn. Vooral met rekenen heeft mijn kind nog best het één en ander in te halen. Nu de Intern Begeleider die Tijs al jaren begeleidt bijna met pensioen gaat vraag ik ook maar weer eens een gesprekje aan hoe school de extra lessen één op één rekenen gaat voortzetten. Ik wil weten wat de plan van aanpak is. 

En dan, na een open gesprek op school, besef ik dat ik Tijs thuis ook nog heel erg zal moeten begeleiden met rekenen. Toeval of niet? Ik ga bijna de twee daagse opleiding volgen voor gecertificeerd coach voor de ‘Ik leer anders’ methode. Ik zal alles op alles zetten om het geleerde op mijn kind over te brengen. Ik weet dat hij het kan, maar hij moet alleen de juiste tools aangereikt krijgen, die ik hem hopelijk kan geven. Diep in mijn hart hoop ik andere visueel ingestelde kinderen ook te kunnen helpen. Een nieuwe uitdaging voor ons beiden, waar ik in ieder geval veel zin in heb. Maar of mijn beelddenkertje mijn enthousiasme deelt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s